Suositut tekstit

keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Lauri Väättänen: Lauri Miettinen ja asekätkentä Vakka-Suomessa. Omakustanne 2014. 416 s.Majuri Lauri Miettinen johti asekätkentää Vakka-Suomen suojeluskuntapiirissä. Hänen asemansa oli 2. yleisesikuntaupseeri. Lokakuussa 1944 alkaneena julkisena tehtävänä oli kotiuttamisen valvonta ja salaisena tehtävänä aloittaa sotavarustuksen hajavarastointi sekä pataljoonan suuruisen isku-/sissijoukon perustamisvalmistelut oman piirinsä alueella. Hankkeen paljastuttua Miettinen pidätettiin 5.7.1945 ja pidettiin vangittuna 15.10.1947 saakka. Oikeudessa hän sai vuoden ja neljän kuukauden vankeustuomion. Lähes 1 500 muuta asekätkentään osallistunutta tuomittiin oikeudessa.

Tuusniemellä syntynyt ja Kuopion Lyseon käynyt Lauri Miettinen (1907-1971) opiskeli 17. kadettikurssilla vuosina 1933-1935. Eri tehtäviin kuului mm. Vehmaan suojeluskuntapiirin aluepäällikkyys. Talvisotaan hän osallistui komppanian päällikkönä (6./JR 13) ja jatkosotaan pataljoonan komentajana (III/JR 56).

Teoksen rakenneratkaisuna Miettisen sotilasuran ja elämäkerran yhdistäminen Vakka-Suomen asekätkennän kokonaisuuden ja eri alueiden kuvaukseen toimii hyvin. Erityisen ansiokasta on lähdekriittinen työskentely niin suurten taustatapahtumien kuin eri yksityiskohtien kuvauksessa: Lokalahti, Pyhäranta, Uusikaupunki, Taivassalo ja Kustavi, Vehmaa, Laitila ja Kodisjoki sekä Mynämäki, Mietoinen ja Karjala.

Pitkät lainaukset kuulustelupöytäkirjoista ovat arvokasta dokumentaatiota ja tuovat esiin asian inhimillisen puolen eli sen, miten eri henkilöt suhtautuivat kuulusteluihin. Mukana kuljetetaan asekätkennästä ja sen tutkimuksesta käydyn keskustelun analyysiä. Kirjan kuvitus ja etenkin kartat ovat ensiluokkaisia.

Tulevan tutkimuksen tehtäväksi jää selvittää venäläisillä alkuperäislähteillä, miten asekätkentää arvioitiin valvontakomissiossa ja laajemmin Neuvostoliiton johdossa. Toinen kiinnostava jatkotutkimuksen aihe on verrata Suomen asekätkentää muiden maiden sodanjälkeisiin vaiheisiin, mistä Mauno Jokipiin eurooppalaisesti vertaileva SS-historia on hieno esimerkki.


Everstiluutnantti evp. Lauri Väättäsen julkaisema teos on omakustanne, jota varmaankin voi tilata häneltä itseltään (asuu Helsingissä).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti